Kas kartul teeb paksuks?
Kartul toidab ja tõstab tuju. Üks kartul annab sama palju kaloreid kui poolteist õuna. Kartuli seedimisel kiireneb organismis serotoniini ainevahetus. Serotoniin on teadupärast aine, mis tõstab meeleolu.
Olulisim mineraalaine on kartulis südametegevuse korrashoiuks vajalik kaalium.
Suurem osa kartulis sisalduvatest vitamiinidest ning mineraalainetest on koores ja koore all, kartulit koorides eemaldad ka kõik kartulis leiduva kasuliku.
Kartuleid tuleks ainult aurutada, keetes muutuvad kartulis sisalduvad suhkrud tärkliseks, mis lisab organismi happelisust.
Rasvas praetud kartuleid ei suuda organism üldse omastada.
Koorega küpsetatud kartul aitab rasvumise, maksa- ja neeruhaiguste, ainevahetushäirete, südame- ja veresoonkonnahaiguste ning kõhukinnisuse korral.
Kartulit tuleks ka toorelt süüa, sest toores kartulis sisalduv süsivesinik seedub kiiresti, imendub vereringesse aeglaselt ja annab organismile energiat pikaks ajaks.
Kas kartulist saab abi haiguste raviks?
Juba Peruu inkad avastasid, et kartul on reuma- ja peavaluvastane ravim.
Kartuli raviomadused avalduvad kõige paremini mahlas ja toores kartulis, kuid ka keedukartul on paljude haiguste ärahoidmisel ja ravis tähtsal kohal.
Toore kartuli mahlal on põletikuvastane toime, seda võib juua kõrvetiste, iivelduse, maohaavandite, ainevahetushäirete, ekseemi ja sagedaste peavalude puhul.
Värskelt valmistatud mahla juuakse 2-3 korda päevas pool tundi enne sööki 100–150 ml.
Toore kartuliviiluga saab leevendada põletushaavu.
Kuum kartulikeeduvee aur aitab bronhiidi ja köha korral.
Kõrgvererõhutõve korral võib juua mitu korda päevas koorega keedetud kartulite keeduvett.
Neerupõletiku korral võib juua kartuli- ja jõhvikamahla segu. Bronhiidi puhul võib kombineerida kartulimahla porgandi-, kapsa- või pihlakamahlaga.
Kartuli-munaroog mõjub hästi neerude töö puudulikkuse korral, kui organism ei omasta hästi valku.
Maksa-, sapi- või põiehädade korral soovitatakse kartulit süüa koos piima ja võiga.
Kartulitoidud hoiavad ära maohappe ärritava toime, vähendavad allergiat, alandavad vererõhku ja leevendavad kõhunäärmevaevusi.
Kartul neutraliseerib kahjulikke happeid organismis, seega on kartulist abi podagra ja reuma korral.
Kartulitoidud aitavad ära hoida ja ravida veresoonte lupjumist, sest vähendavad maksa ja vere kolesteroolisisaldust ning ergutavad liigse kolesterooli väljaviimist organismist.
Riivitud toore kartuli massiga saab ravida mädanevaid haavasid ja paiseid. Selleks tuleb panna kartulimass haigele kohale ja siduda see kinni. Mähist tuleks vahetada iga paari tunni tagant.
Kartulitärklise vannid (100 g ämbri vee kohta) on kasulikud paljude nahahaiguste ravis.
Kartulimahl annab energiat, kartul teeb ilusaks!
Kartulimahl on täis väärtuslikke ensüüme, mis aktiveerivad ainevahetust. Mahl puhastab hästi organismi jääkainetest, eriti koos porgandimahlaga.
Kartulit saab kasutada ka iluravis – keedetud kartuli, piima ja munakollase segu on hea toitemask näole ja kaelale.
Puhastav kartulimask: lisa ühele kooritud ja riivitud värskele kartulile 1 tl mett ja pool vahustatud munavalgest, sega hoolikalt ja puista hulka veidi peensoola. Kanna näole 20 minutiks ja pese maha sooja veega.
Turses silmaalused: lõika toorest kartulist lõigud, tee silmaümbrused märjaks ja aseta vähemalt kümneks minutiks kartuliviilud silmadele.
Kartulimask: sega 1 spl toorest riivitud kartulit, pool teelusikatäit saialilletinktuuri ja nisujahu paraja paksusega maskiks, kanna 15 minutiks näole. Pese maha leige veega ja hõõru nägu üle jääkuubikuga.
Kartulikeeduvesi pehmendab käsi.
NB! Alates veebruarikuust pole soovitav kartulimahla tarbida, sest idude tekkides suureneb mürgise solaniini hulk.